צוואות הדדיות – יתרונות, חסרונות והיבטים משפטיים

חוק הירושה, תשכ"ה-1965 מכיל הסדר נפרד וייחודי לצוואות הדדיות בסעיף 8 א׳ לחוק

ולא בכדי. מדובר בצוואה ייחודית בעלת מרכיבים יחודיים.

מהי צוואה הדדית?

צוואות הדדיות הן כלי משפטי נפוץ אך לא תמיד מובן, המשמש זוגות שרוצים להסדיר את חלוקת הרכוש שלהם בצורה שתגן על שניהם ותבטיח כיבוד רצונם לאחר מות אחד מהם. מכיוון שמדובר בצוואות שנערכות מתוך אמון והסתמכות הדדית, החוק מעניק להן כללים מיוחדים בכל מה שנוגע לשינויים וביטולים. צוואה הדדית היא צוואה ששני בני זוג עורכים מתוך הסכמה משותפת, כאשר כל אחד מהם מסתמך על כך שהשני יקיים את מה שהוסכם.

מדובר אפוא במסמך משפטי שבני זוג עורכים מתוך מטרה משותפת להבטיח שהעיזבון יועבר בהתאם לרצונם המשותף. צוואה זו, ברוב הפעמים, מקנה הגנה לבן הזוג הנותר בחיים כך שיוכל לשמר את איכות חייו ויהיה לו די רכוש על מנת לסיים חייו בכבוד. היתרון של צוואה הדדית הוא שהיא עשויה למנוע  סכסוכי ירושה בין היורשים לבין בן הזוג שנותר בחיים. יתרון נוסף של הצוואה ההדדית הוא שניתן באמצעותה לדאוג שכלל הרכוש של בני הזוג לאחר פטירת שניהם, יעברו לילדיהם המשותפים על ידי הוספת הוראה של יורש אחר יורש ואף יורש במקום יורש.

דוגמאות נפוצות לצוואה הדדית

בני זוג יכולים לקבוע כי עם פטירת אחד מהם, העזבון יועבר כולו לבן הזוג הנותר בחיים, ולאחר פטירת שניהם – לילדיהם המשותפים או לכל מוטב אחר. לחלופין, ניתן לערוך צוואה הדדית שבה ההורשה היא ישירות לצדדים שלישיים, כמו הילדים, מבלי שהרכוש יועבר תחילה לבן הזוג הנותר.

כיצד ניתן לשנות או לבטל צוואה הדדית?

לצורך כך נחקק סעיף נפרד בחוק הירושה- 8א(ב) הקובע כך:

כששני בני הזוג עדיין בחיים: אם אחד מבני הזוג רוצה לבטל את הצוואה ההדדית, הוא חייב להודיע על כך בכתב לבן או בת הזוג. ברגע שההודעה נמסרת, שתי הצוואות מבוטלות – לא רק זו של המבקש לבטל, אלא גם של הצד השני.

אחרי מות אחד מבני הזוג: כאן החוק מקשה יותר, כדי למנוע מצב שבו בן הזוג שנותר משנה את הצוואה לאחר שכבר נהנה מירושת הנפטר:

בן הזוג שנותר בחיים ורוצה לבטל את הצוואה, חייב לוותר על כל חלק בעיזבון שאמור היה לקבל לפי הצוואה ההדדית, אלא אם כן זה הולך לטובת הילדים או האחים של הנפטר.

אם העיזבון כבר חולק: בן הזוג שרוצה לבטל את צוואתו חייב להחזיר לעיזבון את כל מה שירש. אם החזרת הנכסים עצמם אינה אפשרית או סבירה (למשל, אם נמכרו), הוא יצטרך להחזיר את השווי הכספי שלהם.

האם אפשר לשלול את זכות הביטול?

לא. גם אם בני הזוג מחליטים לכלול סעיף שקובע שאין אפשרות לבטל את הצוואה כשהם שניהם בחיים – החוק קובע שסעיף כזה אינו תקף. יחד עם זאת, בני הזוג יכולים להסכים על תנאים מסוימים לביטול, כל עוד הם הוגנים ושומרים על האיזון בין הצדדים.

האם ניתן לקבוע תנאים מיוחדים בצוואה הדדית?

בהתאם לחוק הירושה, ניתן להוסיף תנאים שמאפשרים גמישות רבה יותר, למשל, אפשרות לשינוי הצוואה ללא צורך בהודעה לבן הזוג השני, או קביעת מנגנון לפיו בן הזוג הנותר יוכל להשתמש ברכוש אך לא להעבירו לצדדים שלישיים.

יורש אחר יורש בצוואה הדדית

צוואות הדדיות כוללות לרוב מנגנון של “יורש אחר יורש”, כלומר – בן הזוג הנותר יורש ראשון, ולאחר פטירתו העזבון מועבר ליורשים אחרים שנקבעו מראש, כמו ילדים או קרובי משפחה. ניתן להטיל מגבלות מסוימות על היורש הראשון, כך שלא יוכל להשתמש בעזבון באופן שעלול לפגוע ביורשים הבאים.

צוואות הדדיות שנערכו לפני שנת 2005

בשנת 2005 תוקן חוק הירושה ונקבעו הוראות חדשות לצוואות הדדיות. צוואות שנערכו לפני כן כפופות להלכות הפסיקה, כאשר עיקר הדיון המשפטי נסוב סביב עקרון ההסתמכות – כלומר, האם בני הזוג התכוונו להגביל את יכולתם לשנות את הצוואה בעתיד.

סכסוכים משפטיים על צוואות הדדיות

לא אחת, יורשים מוצאים עצמם במחלוקת בנוגע לתוקפה של צוואה הדדית, במיוחד כאשר בן הזוג הנותר שינה את הצוואה בניגוד לרצון המקורי של המוריש. כך למשל בפסק דין תקדימי, שמשרדנו ייצג קבע בית המשפט העליון שאם בן זוג שנותר בחיים לאחר מות בן זוגו, ומחליט להסתלק מהעיזבון, העיזבון יחולק בהתאם לכללי הירושה על-פי דין, ולא בהתאם לצוואה ההדדית. במקרה הנדון, בני זוג ערכו צוואות הדדיות שבהן הורישו את רכושם זה לזו, ולאחר מותם, לילדיהם בחלוקה של 80% לבן ו-10% לכל אחת מהבנות. לאחר מות הבעל, האישה בחרה להסתלק מהעיזבון, מה שהוביל לחלוקת העיזבון בין הילדים באופן שווה, בהתאם לחוק הירושה. (לשים קישור לכתבה).

סיכום

צוואות הדדיות מעניקות ביטחון לבני הזוג וליורשים, אך הן גם מגבילות את יכולת השינוי בעתיד. לכן, ישנה חשיבות רבה לניסוח נכון של הצוואה, תוך הבנת ההשלכות המשפטיות שלה. אם קיימת צוואה הדדית בסכסוך, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לבחינת האפשרויות העומדות על הפרק.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support